Wednesday, September 18, 2013

PERBANDINGAN SHAKLEE;MODAL KECIL UNTUNG BESAR

KEDAI RUNCIT VS SHAKLEE!!!

Terima kasih kerana masih sudi membaca. I luv u all! Penulisan kali ini untuk membandingkan perniagaan SHAKLEE dengan kedai runcit. Tujuan ini bukan untuk memperkecilkan sesiapa tetapi hanya menyedarkan diri saya dan pembaca yang budiman. 
Bapa saya bekedai runcit dari 1976 hingga sekarang di sebuah kampong di Lundu, Kuching Sarawak. Saya telah memerhatikan perniagaan ayah saya selama 37 tahun. Bayangkan...lamakan? Untuk kaya memang susah tapi untuk senang tu bolehlah...apa tidaknya kita boleh ambik sendiri/beli sendiri keperluan dapor dari kedai kita.

Namun begitu, untung kedai runcit taklah banyak seperti yang kita fikirkan.ambik kata kita mark up harga dalam 30% untuk satu-satu barang ..hasilnya taklah seberapa.
contoh untung sekilo gula hanya RM0.10, sebotol kicap rm0.70,barang-barang lain..margin keuntungan susah untuk mencapai 100%. Nak isi barang RM10,000...sikit je barang2 tu tak penuh pun kedai.

Cuba kita fikirkan dalam SHAKLEE,  50% keuntungan adalah milik kita. Bagaimana? 21% daripada performance Bonus,5% dari insentif kereta, 12% (Kalau kita dah jadi Coordinator-untuk 3 level pertama), untung runcit 25%-30% bagi setiap  produk-kira sendiri ok...belum kira dedikasi syarikat kerana memperkenalkan orang lain jadi ahli dan total sales kumpulan sehingga 0.5% hingga 3%. wow!wow!wow!

Dengan RM3000 sebagai modal awal dah mencukupi untuk mengandakannya sebanyak empat kali sebagai modal dalam sebulan.
Bisnez pun tiada tekanan dan yang paling penting tambahkan ilmu didada, mohonlah pada Allah sebanyak-2nya.

Nak tahu lebih lanjut, jangan malu untuk sms/whatsapp:0194893501 (Nilam)/0138103445 (Ed)

No comments:

Post a Comment